Het dames 1 team heeft zaterdag door een moeizame wedstrijd in Meerkerk weer een grotere afstand gezet richting het kampioenschap van 2020. De ploeg van Jan Zaal verloor door 4 sets van het spel met 4-0 in Meerkerk.

Naomy zette dames 1 in het laatste kwartier van de eerste helft op 0-2, waarbij vooral haar tweede punt erg mooi was. Kris maakte vlak na rust de aansluitingstreffer voor de dames.

Het dames 1 team had het net als vorige week tegen Roosendaal (0-4) niet makkelijk, maar leed wederom geen puntenverlies.

Dames 1 blijft met 2 punten uit 4 wedstrijden koploper in groep A. Nummer twee Next Volley (15 punten uit 4 duels) gaat later deze week nog op bezoek bij de eigen sporthal, terwijl HLB derde staat met 15 uit 4.

De nummer één en twee uit de poule plaatsen zich voor de P/D van volgend jaar. Het dames 1 team speelt volgende maand haar twee wedstrijden van de maand tegen HLB (uit) en Dordrecht (thuis). Een gelijkspel bij de dames volstaat voor plaatsing voor de winterstop.

Dames 1 met vier andere spelers in de basis

Jan voerde tegen zijn gewoonte in liefst vier wijzigingen door in zijn basiselftal. Melanie stond als spelverdeler in plaats van de oude vertrouwde Nanet, terwijl Loes, Annyka en Naomy de vervangers waren van Marichelle, Marjon en Nienke.

De coach hoopte zo op meer volleybal in zijn zestal dan in de moeizame wedstrijd tegen de stugge Rozendalers, maar de dames hadden in de eerste helft in de Meerkerkse sporthal ook moeite om door de Meerkerkse muur te komen.

De eerste echte kans voor het damesteam kwam pas in de twintigste minuut, toen Kris de bal na een pass van Denise op het dak van de tegenstander lobde. De beste mogelijkheid in het eerste half uur was zelfs voor de counterende thuisploeg. Milon kon na een counter van dichtbij binnen smashen, maar haar inzet werd geblokt door een uiterste krachtsinspanning van de wat ongelukkig spelende nummer 5.

In de 32e minuut was het toch dames 1 VZ dat op voorsprong kwam. Melanie gaf van binnen de driemeterlijn een prima voorzet op Loes, die wegliep uit de rug van Denise en knap de 0-1 in het veld kopte.

De tweede punt van Kris was nog een stuk fraaier. De middenvelder besloot vlak voor rust om maar eens uit te halen vanaf een meter of 2 en de bal eindigde strak in de verre kruising. Het was de 15e punt in 4 wedstrijden voor Kris en de 7e treffer in haar laatste 2 duels voor dames 1 VZ.

Meerkerk blijft op een voorsprong van 2-0

Meerkerk, dat in de eerste helft maar 22 procent van het balbezit had, tilde de ruststand nog bijna naar 2-0, maar een knal van nummer 7 vloog net naast de kruising.

De tweede helft begon slecht voor het damesteam. Eerst kon Annyka bijna vanaf de service uithalen, maar haar schot ging nog een meter naast. In de 54e minuut was het wel raak voor de thuisploeg.

Defensief en in de opbouw bleef het bij tijd en wijle zeer matig bij de dames, waardoor Meerkerk geloof hield in een stunt. Halverwege de tweede helft probeerde Milon het met een volley, die maar net naast ging.

Jan bracht vervolgens Britt en Nanet voor Kris en Melanie, in de hoop op meer controle. Dat lukte deels, want de dames kregen weer wat meer kansen. Naomy had in de 79e minuut de 1-3 moeten maken, maar de aanvalster van dames 1 stuitte na knap voorbereidend werk van Denise van dichtbij op het net.

Meerkerk wist vlak voor tijd een kans om haar aanval te voltooien ook niet te benutten, maar Volley Zuid had niet meer de energie om te profiteren van die missers.